Cuina antiga del mediterrani

Ressenyes
10/01/2018

El treball rigorós en qualsevol camp de la cultura sempre ajuda a donar llum als encasellaments i essencialismes. La construcció històrica de la cuina que es fa a les nostres terres n’és un cas exemplar: els plats que avui dia formen part de la cuina tradicional catalana tenen arrels en el territori, la seva natura i les consegüents formes d’adaptació, però també –i sobretot– en els entrecreuaments de cultures que hi han viscut.


La cuina antiga. Ibers, grecs i romans, escrit pel professor de Gastronomia i Enologia Jaume Fàbrega, ens mostra la cuina dels nostres avantpassats més antics. Començant per la prehistòria i arribant fins als romans, procura fer una revisió històrica i antropològica dels aliments de cada època i dels seus perquès. Des de la cuina del paleolític (gens semblant a la “paleodieta”, actualment tan en voga) de subsistència, moltes vegades de foc directe i sense atuells; passant per la dels ibers i la cuina grega, importada des d’Empúries, l’aliment més important de la qual fou l’oli d’oliva; fins a la cuina romana, sofisticada i aromàtica. El llibre bascula entre el context històric i la curiositat, amb l’afegit d’explicar-nos les receptes perquè les puguem elaborar pel nostre compte.

LLIBRE
La cuina antiga. Ibers, grecs i romans
Jaume Fàbrega
Viena edicions, 2017
Pàgines: 208

*Article publicat al número 445 de la 'Directa'

Mostra'l en portada

Noticies relacionades:

Cugula

dimecres, 10 gener, 2018

És un record esgrogueït i arrugat de tant rebregar-lo. Jo estic a punt de tocar el poc més de metre i mig que faig ara, aviat em vaig plantar en això de créixer.

Feminisme decolonial

dimecres, 10 gener, 2018

El llibre No hay libertad política sin libertad sexual es basa en entrevistes als diputats i diputades de l’Assemblea Plurinacional de Bolívia sobre creences; sentiments; c

Violins en dansa

dimecres, 10 gener, 2018

Les Violines, que havien deixat la primera línia en els darrers temps, recuperen la formació que les fa peculiars –tres violins, acordió diatònic i contrabaix– per fer un repàs als esti