Economia

La manifestació anticapitalista del Primer de Maig a Barcelona reivindica el repartiment de la riquesa i els treballs

La marxa, que ha reunit unes 6.500 persones i estava encapçalada pels vaguistes de Movistar, reivindica una vaga general. Els mossos agredeixen manifestants i n'identifiquen dos al final de la protesta
Manifestants mostren cartells a favor de la vaga general, aquest Primer de Maig a Barcelona.
Victor Serri
01/05/2015

Encapçalades per una pancarta on es podia llegir “La classe treballadora pel repartiment de la riquesa i els treballs”, la manifestació anticapitalista d'aquest Primer de Maig a Barcelona ha iniciat la seva marxa a les portes de Foment del Treball, seu de la patronal catalana. Enguany el col·lectiu de treballadores de subcontractes de manteniment de Telefónica, que està protagonitzant una vaga indefinida a escala estatal per millorar les seves condicions laborals i salarials i al marge dels sindicats majoritaris, portava la pancarta de capçalera. Tot seguit hi havia les inconfusibles samarretes verdes de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca, que es barrejaven amb el blau de les armilles i samarretes del personal tècnic de Telefònica i altres col·lectius de treballadores en lluita, un bloc de treballadores migrants, activistes oposades a la privatització i precarització de l'ensenyament i diferents blocs de sindicats alternatius. Més enrere es podia trobar un nombrós bloc de l'Esquerra independentista encapçalat per una pancarta de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i que sostenien les diputades de la CUP-AE Isabel Vallet i David Fernàndez.

A la cua de la manifestació es podia trobar el bloc llibertari format per activistes de CNT, CGT i diversos col·lectius autònoms i antiautoritaris. A l'alçada del carrer Roger de Llúria, la Directa ha comptabilitzat uns 6500 manifestants distribuïdes en aquests tres grans blocs. Tota la manifestació ha transcorregut sota l'atenta mirada dels cossos antiavalots dels Mossos d'Esquadra que com en altres anys han envoltat la manifestació i han fet ostentació d'armament així com del canó de so instal·lat sobre el sostre d'algunes furgonetes. Durant el trajecte, els agents també han enregistrat les manifestants amb càmeres. Un grup de manifestants ha trencat els vidres d'una desena d'oficines bancàries de Bankia, Catalunya Caixa i el Banco de Santander, entre d'altres, així com d'un parell d'immobiliàries. 

Un vaguista de les empreses subcontractades de Movistar, a la manifestació anticapitalista del Primer de Maig a Barcelona. / Enric CatalàAl llarg de la manifestació, la IAC ha desplegat dues pancartes a la façana d'un edifici reclamant 'Pa, treball, sostre i dignitat', i alguns manifestants han fet pintades i destrosses en una desena d'oficines immobiliàries, d'asseguradores i bancàries, per exemple del BBVA, de Catalunya Caixa, de Caixa d'Advocats i de Bankia. En aquesta darrera, una pintada signada per Arran afirmava que “No són suïcidis, són assassinats” en clara referència a l'alt nombre de suïcidis a l'Estat espanyol com a conseqüència dels desnonaments. Els manifestants també han deixat pintades i han llençat ous de pintura a la façana de l'Hotel Ritz, així com a la façana del Col·legi d'Escolàpies de Barcelona. Durant la manifestació s'han cridat consignes de suport a la “Marea Blava” (nom de les vaguistes de Telefónica), contra la privatització de l'ensenyament i en solidaritat amb les encausades dels fets del Parlament a les quals el Tribunal Suprem va revocar la seva absolució. Quan la manifestació ha passat per davant de la delegació del govern espanyol, les participants s'han trobat un ampli dispositiu d'antiavalots de la policia autonòmica i espanyola que blindava qualsevol accés a aquest edifici.

El bloc de l'Esquerra Independentista de Gràcia arribant a la manifestació
El bloc de l'Esquerra Independentista de Gràcia arribant a la manifestació / Ariana Nalda

 

"Caminant cap a la vaga general"

Cap a dos quarts de vuit la manifestació ha arribat a la confluència de la Diagonal amb el Passeig de Gràcia, on s'ha llegit el manifest final, i on hom ha reivindicat una vaga general. Moltes manifestants han mostrat cartells amb el lema 'Caminant cap a la vaga general' i han cridat consignes com “Aquí fa falta una vaga general”, a més d'altres com “Visca la lluita de la classe obrera”. El manifest final ha reivindicat “un món on la vida de la gent estigui per sobre dels diners” i ha advertit que “no pagarem el deute”. Així mateix, ha criticat els perills que suposaria l'aprovació del TTIP (el tractat de lliure comerç que negocien la UE i els EEUU), i ha lamentat les retallades en serveis públics i els “regals” que fan possible que les multinacionals passin per sobre dels drets col·lectius. També hi ha hagut un record per a aquelles que pateixen la repressió per protestar.

Mossos de paisà amenacen manifestants, a Barcelona al final de la manifestació anticapitalista del Primer de Maig.


Identificacions i agressions policials al final de la marxa

A partir d'aquest moment les manifestants han començat a abandonar Jardinets de Gràcia aparentment sense problemes quan els Mossos d'Esquadra han detingut una persona i identificat una altra a la confluència amb el carrer de Girona amb l'Avinguda Diagonal. Almenys quatre furgones de la policia i diversos agents de paisà armats amb porres extensibles han encerclat i retingut a dues persones en una acció en la qual diverses manifestants han rebut empentes, entre elles la candidata de la CUP a l'alcaldia de Barcelona María José Lecha, que ha caigut a terra i ha acabat amb marques a l'esquena. Un testimoni dels fets ha assegurat que “eren simplement xavals que anaven caminant per la Diagonal”, seguits a uns 10 metres per policies de paisà, quan han irromput les furgones i els policies de paisà “amb porres extensibles han dispersat la gent i han agafat els altres”, segons aquest testimoni. Durant la retenció, desenes de manifestants s'han apropat al lloc dels fets per donar suport a les persones retingudes. Durant aquesta actuació els Mossos d'Esquadra han identificat a una persona i s'han endut a una altra que finalment ha sigut alliberada segons han afirmat fonts d'aquest mateix cos policial a aquest mitjà de comunicació.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: