Llibertats

Un jutjat de Barcelona ordena que TV3 emeti 'Ciutat Morta' amb cinc minuts de censura

La interlocutòria de mesures cautelars és el resultat d'una denúncia presentada per Víctor Gibanel, excap d'informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona
Uns dels cartells utilitzats per publicitar el passi del documental a TV3, on apareixen Xavier Trias i Jordi Pujol
16/01/2015

Ciutat Morta finalment s'emetrà per la televisió pública de Catalunya malgrat un últim intent per a impedir-ho. El passi és previst que es faci avui dissabte 17 de gener a les 22:25 h, en el marc del programa Sala 33 que dirigeix i presenta Àlex Gorina. L'emissió, però, durarà cinc minuts menys del temps habitual. Així ho ha ordenat com a mesura cautelar el jutjat de primera instància 25 de Barcelona en considerar que algunes de les imatges i les opinions incorporades al documental i que fan referència a l'ex-cap d'informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona Víctor Gibanel podrien suposar una violació del seu dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. Per aquest motiu, la jutgessa ha tramès a TV3 una resolució en què exigeix la retirada d’aquest fragment en la seva propera difusió. La cadena de televisió catalana es va comprometre dijous en un escrit dirigit al jutjat a acatar la resolució judicial.

El jutjat considera que algunes imatges i opinions del documental que fan referència a l'excap d'informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona podrien suposar una violació del seu dret a l'honorCal destacar que, tot i que Ciutat Morta s'ha projectat a una vintena de festivals i que se n'han fet més de 150 passis a casals, ateneus, biblioteques, places i centres cívics, no ha estat fins a l'anunci de l'emissió a TV3 que Gibanel ha optat per presentar al jutjat la petició de censura. A l'escrit redactat per l'advocat de l'exguàrdia urbà es justifica la petició al·legant que les imatges en litigi formaven part d'un sumari judicial i que van transcendir mitjançant “una filtració”. La jutgessa del cas ha acceptat parcialment els raonaments de l'advocat que per aconseguir que es dictés aquesta resolució judicial cautelar, dictada sense sentir els arguments dels creatius, ha hagut de pagar una fiança de 1.000 euros al jutjat.

L'emissió d'aquest dissabte ha aixecat gran expectativa i a moltes entitats socials de Catalunya Ciutat Morta es retransmetrà mitjançant projector. Un document a la xarxa ha recollit el llistat de locals. A Twitter la cita s'ha fet córrer mitjançant les etiquetes #BaixaalBar i #BaixaalCasal. L'esdeveniment de Facebook suma més de 4.500 persones i la revista Cafè amb Llet ha elaborat un vídeo on s'anuncia l'emissió a TV3 –amb més de 300.000 visualitzacions– on demanen a tothom que ho faci saber a familiars i amistats.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: